Handleiding: hoe ga je om met personen in een rolstoel

picto rolstoelIk maak nu zo`n 3 jaar gebruik van een rolstoel en elke keer als ik denk dat ik alles nu wel heb meegemaakt, sta ik weer verbaasd van een opmerking of handeling van een persoon die duidelijk niet weet hoe hij om moet gaan met personen in een rolstoel.
Om het de valide mens wat makkelijker te maken heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik tegen ben gekomen, en daarbij tips hoe wél te handelen.

1. Ik ben geen meubelstuk wat je even opzijschuift

Dit is me 2 of 3 keer overkomen maar heeft me elke keer weer flabbergasted achtergelaten: mensen die me even opzij zetten omdat ik in de weg sta.
Ik neem wat meer ruimte in beslag dan mensen die rechtop staan en soms blokkeer ik daardoor onbedoeld een doorgang. Soms heb ik het niet in de gaten omdat even achter me kijken nu eenmaal wat lastig is. Je kunt gewoon vragen of ik even aan de kant wil gaan. Het is niet mijn levensdoel om andere mensen dwars te zitten dus de kans dat ik gewoon opzij ga als je het me vraagt is dan ook gewoon erg groot.

2. Mijn rolstoel is een verlengstuk van mij. Geen transportmiddel.
Mijn rolstoel betekent voor mij wat benen betekenen voor valide mensen. Een manier om ergens te komen. Ik ga ook niet aan jouw benen zitten omdat ik ze mooi vind, of grappig van vorm, of leuk qua functie.
Als ik vaart maak om vooruit te komen is het niet grappig me ineens op mijn rem te zetten. Ook is mijn stoel niet bedoeld om jezelf aan omhoog te hijsen wanneer je naast me op de grond zit. Niet doen, gewoon echt niet. Een stoel kent bepaalde afstellingen en zeker in het geval van mijn e-motionwielen met zeer gevoelige sensoren, luistert dat erg nauw. In het ergste geval ben ik mijn stoel een week kwijt ter reparatie.

3. Je hoeft me niet altijd tegemoet te komen.
Ik ben gewend omhoog te kijken wanneer ik met iemand spreek. Ik vind dat geen probleem. Je hoeft wanneer we 3 woorden wisselen niet te bukken om op mijn niveau te komen. Bij wat langere gesprekken is dat juist wel fijn, het scheelt mij een stijve nek wanneer je een stoel pakt en gewoon even naast of voor me komt zitten.
Wanneer je achter me staat en dan met me in gesprek gaat, bestaat de kans dat ik snel uitgepraat ben. Zeker wanneer ik niet even om kan draaien omdat ik bijvoorbeeld met iets anders bezig ben.

4. Als ik hulp nodig heb vraag ik daar om. Je hoeft het me niet op te dringen.
Wanneer ik zelfstandig boodschappen ga doen, doe ik dat omdat ik het ook kan. Als ik dingen ga doen waar ik bij voorbaat al hindernissen zie, neem ik versterking mee of vraag ik direct assistentie op locatie.
Het is niet nodig mijn tas uit mijn handen te trekken om mijn boodschappen in te stoppen. Wanneer ik mijn rolstoel in de auto zet is het niet nodig achter me te blijven staan met je handen wijd alsof je keeper bent in de selectie. Ik kan zelf inschatten waar mijn grenzen liggen en ben mondig genoeg mensen te vragen mij te helpen als ik hulp nodig heb. Ik merk dat dit wel een heel lastig iets is want wanneer is het hulp en wanneer is iets opdringerig? Wanneer ik iets uit mijn handen laat vallen of er rolt iets van schoot af, is het wel fijn als iemand dat even opraapt.
Hulp aanbieden wordt altijd op prijs gesteld, hulp opdringen not so much.

5 Vraag wat je wil maar houd het fatsoenlijk aub.
Ik vind het geen probleem om over mijn handicap te spreken en ik wil je best uitleggen wat ik heb en waarom ik in een rolstoel zit maar ik ben daar ook wel wat selectief in. Wanneer je je kind naar voren schuift om aan mij te gaan vragen wat ik heb, blijf ik op de vlakte. Ik ben geen circusartiest ter lering ende vermaeck. Oprechte interesse krijgt altijd een antwoord.
Behalve dan als je wil weten hoe dat dan zit met seks en of dat nog wel mogelijk is. Dat vraag ik toch ook niet aan jou? Dat is gewoon raar.

Ik wil hierbij aanmerken dat dit een persoonlijk stuk is. Er kunnen altijd personen in een rolstoel zijn die het wél fijn vinden wanneer je ze bijvoorbeeld dingen uit handen neem. Zoveel mensen zoveel voorkeuren.Bij twijfel raad ik aan het gewoon te vragen.
We zijn en blijven uiteindelijk gewoon allemaal mens.

Geef een reactie

CommentLuv badge
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud