Kanelbullar ofwel kaneelbroodjes

Doel 21 bestaat uit het bakken van 5 verschillende soorten brood.
Ik vond de paasdagen uitermate geschikt voor het bakken van 1 broodsoort; kanelbullar ofwel kaneelbroodjes.
Omdat ik niet van stress op de vroege ochtend hou, maar wel van versgebakken broodjes heb ik het deeg `s avonds gemaakt en dat `s nachts in de koelkast laten rijzen.
Zo is het `s ochtends een kwestie van het deeg een half uur op kamertemperatuur laten komen om het daarna een half uur op 180 graden af te bakken.


Recept:

540 gram bloem
100 gram suiker
0,5 tl zout
0,5 tl kardemom
60 gram roomboter
1 zakje gist
3 dl melk

Voor de vulling:
50 gram roomboter
1 el kaneel
100 gram bruine basterdsuiker
150 gram rozijnen

Bereidingswijze:

Warm de melk op, smelt er de boter in en los er de suiker in op. Voeg daarna het zakje gist toe en roer de klontjes goed los met een vork.
Doe de bloem, zout en kardemom in een mengkom. Giet hier de warme melk op en kneed alles goed door.
Kneed de bal op je werkblad soepel en glad. Doe terug in de mengkom, dek af met een theedoek en laat op een warme plaats een half uur/ drie kwartier rijzen.

Smelt de roomboter in een schaaltje. Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier.
Sla de lucht uit het deeg en deel het in twee stukken. Rol 1 deel uit tot een vierkante lap, bestrijk het met boter, bestrooi met kaneel en poedersuiker en strooi er de helft van de rozijnen over.
Rol de lap op en snijd er stukken van 4 a 5 cm van. Zet deze met genoeg tussenruimte rechtop in de ovenschaal.
Herhaal deze handelingen voor het tweede deel van het deeg.
Bekleed de volle ovenschaal met vershoudfolie, leg er een theedoek over en klaar is Kees. Laat het deeg nu verder rijzen in de koelkast. Bestrijk de rolletjes voor het afbakken nog met wat roomboter voor een mooi resultaat.

Deze broodjes zijn al een traktatie op zichzelf, maar wil je jezelf écht verwennen dan kun je ook een glazuur maken.
Verhit hiervoor 2 el suiker in een steelpannetje met 4 el water en laat dit wat inkoken. Roer hier 150 gram poedersuiker doorheen, 1 tl vanille-extract en een half pakje roomkaas.
Schandalig lekker, écht!

3 comments

Geef een reactie

CommentLuv badge
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud