Mascarpone appeltaart

Wie mij een beetje kent weet dat ik van taart hou. Er zijn weinig taarten die ik niet lust maar appeltaart heeft een extraspeciaal plekje in mijn culi-hart. Ik heb hem het liefst traditioneel; met een harde korst en vulling met kaneel en rozijnen maar toen ik onderstaand recept tegenkwam op de site van 24kitchen kon ik me niet bedwingen…deze moést ik maken.
Er zit mascarpone in en dat is altijd een dikke plus. Daarbij oogt deze taart door de speciale manier van appelstukjes insteken bijzonder mooi.
appel1
Genoeg gekletst! Tijd voor het recept.

Ingrediënten:

Deeg

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 80 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 1 ei
  • 1 biologische citroen
  • 1 mespuntje zout

Mascarponevulling:

  • merg van 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 325 gr mascarpone
  • 2 eieren
  • 100 gr bloem
  • 5 appels
  • 75 gr kaneelsuiker
  • 100 gr abrikozenjam
  • 3 el water

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170C
Stop bakmeel, boter, ei, zout, suiker en rasp van de citroen in de keukenmachine en draai er snel een deegje van. Maak het deeg plat, verpak in folie en laat in de koelkast opstijven.

Terwijl het deeg goed koud wordt maak je een beslag van de mascarpone, vanillemerg, bloem en eieren. Zet weg in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Vervolgens schil je de appels, ontdoe je ze van hun klokhuis en snijd je ze in smalle partjes.

Beboter en bebloem een 26 cm springvorm. Bestuif je aanrecht met bloem, rol hierop het deeg uit en bekleed er je vorm mee. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Schenk hierop het mascarponemengsel. Nu mag je je gaan uitleven met de appelpartjes, begin langs de buitenste rand en steek de appelpartjes in de mascarpone, met hun bolle ruggetje omhoog. Werk dan ring voor ring naar binnen toe. Mooi!
Als de hele taart gevuld is bestrooi je de appelpartjes met de kaneelsuiker.
Bak de taart 50 minuten.
Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk hier de bovenkant van de taart mee.

Warm is hij het allerlekkerst.

appel2

Wat denk jij? Krijg jij hier trek van of hou je het bij traditionele appeltaart?

This entry was posted in Recept.

7 comments

Geef een reactie

CommentLuv badge
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud